Aerolinky zdražují zavazadla

news - únor 2007

• ČSA •

Chcete ušetřit? Neberte si do letadla moc zavazadel.

Praha - únor 2007

Letecké společnosti se snaží zvyšovat výdělky na zavazadlech cestujících.



Ke zdražení zavazadel se tento týden jako jedna s posledních leteckých společností odhodlaly British Airways. Pouze jedno zavazadlo, které si neberete na palubu, je možné přepravovat nyní zdarma. Za každé další, i když nepřekročí váhový limit, se už musí platit. Nejedná se o zanedbatelné částky. Na dálkovém zpátečním letu je poplatek v přepočtu téměř deset tisíc korun, na evropských letech jde o polovinu zmíněné částky. Aerolinky také snížily váhový limit z 32 na 23 kilogramů.



Podle aerolinek jsou nové poplatky jednodušší a někteří klienti se zavazadlovou nadváhou na nich mohou dokonce vydělat. Také se změny týkají prý pouze 2 procent cestujících. Nová pravidla neplatí pro lety do Karibiku, USA, Brazílie, Mexika a Nigérie. Přez tyto tvrzení jsou v Británii BA za zdražení masivně kritizovány.



Nově se nyní platí za jakékoliv odbavované zavazadlo do podpalubí také u irských Aer Lingus, které létají také z Corku a Dublinu do Prahy.



Jestliže máte například batoh, který se nevejde na palubu a přestože nemá nadváhu, tak za něj zaplatíte osm euro. Pokud jste za zavazadlo zaplatili už při rezervaci na internetu, tak se vám náklady sníží o polovinu.



České aerolinie, podle své mluvčí zatím o změnách neuvažují.

Letenky.1x.cz - peeeetr(závináč)gmail.com - 2007